Uit onderzoek is gebleken hoe belangrijk het is om bij app ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke app, regels voor app ontwikkeling in acht te nemen. Als je dit niet doet raken gebruikers geïrriteerd, verwijderen ze je app en zoeken ze een andere app die wel biedt wat ze zoeken. Bij de app ontwikkeling kun je dit voorkomen! In deze blog noemen we een aantal belangrijke punten waarmee je in het ontwerp en ontwikkeltraject rekening houdt om een goede, gebruiksvriendelijke app te maken.

App ontwikkeling met kern functies

Wekelijks krijgen we vragen over apps, nieuwe app ideeën en uitvoerige use cases voor apps te zien. Opvallend vaak zien we daarin heel veel functies in terugkomen. Een app met heel veel functies lijkt leuk en handig, maar de gebruiker verwacht wat anders. Een gebruiker verwacht een app waarin de kernfuncties herkenbaar zijn bij het hoofddoel van de app. Blijf dus bij de kern van de app, ook als je later nog functies wilt toevoegen. Ga steeds na of de nieuwe functie het hoofddoel ondersteunt. Is het antwoord nee, ontwikkel dan een andere app waarin deze nieuwe functie een belangrijke plaats heeft. Soms ook kunnen de functies beter op een website staan.

Door het hoofddoel goed te formuleren en daar de kernfuncties aan te koppelen zorg je voor:

  • balans tussen ontwikkelkosten en gebruikersgemak;
  • een gebruiker die je app snapt en de functies gaat gebruiken.

Gebruik standaarden

Hoe mooi een eigen design ook is, zowel Apple, Google als Microsoft hebben een voor gebruikers herkenbare basisvormgeving. Ze gebruiken ook standaarden voor het uitvoeren van bepaalde functies. Die vormgeving en standaarden verwachten gebruikers ook in jouw app! Bij de ontwikkeling van een app is het dus van belang je te conformeren aan deze standaarden zodat gebruikers snel vertrouwd zijn met jouw app. Ga maar bij jezelf na, als jij een app opent verwacht je dat de app werkt zoals je gewend bent in andere apps op jouw toestel. Apple, Google en Microsoft hebben eigen richtlijnen.

Standaarden voor app zijn onder andere:

  • gebruik knoppen in plaats van (tekst)links;
  • behalve op het startscherm toont iedere pagina een titelbalk met ‘terug’ optie en paginatitel;
  • knoppen zijn altijd groot en reageren als een ‘knop’.
gebruik platform standaarden bij app ontwikkeling

Scherm verhoudingen

Je draait je toestel en de helft van je scherm is leeg of onzichtbaar. Herkenbaar? Deze apps zijn dus niet geschikt voor gebruik in verticale en horizontale stand. Frustratie is het gevolg en gebruikers verwijderen de app bijna allemaal meteen. Dat wil je niet laten gebeuren met jouw app. Denk dus in het ontwerp goed na over de scherm verhoudingen en het ontwerp in verticale en horizontale positie. Zorg ervoor dat de belangrijkste functie op het scherm goed in beeld is en blijft, soms kan dit door het eenvoudig schalen van het scherm, maar vaker komt het voor dat je keuzes moet maken in wat je in beeld toont en waarvoor de gebruiker even moet scrollen. Extra lastig is dat de schermgrootte verschilt per type en merk toestel. Op sommige schermen past alle informatie goed leesbaar en op andere (vaak kleine schermen) past het weer niet. Dit vraagt veel van het ontwerp en de app ontwikkeling van jouw app.

Scherm verhoudingen

Ondersteun meerdere talen

Bij het bepalen van jouw doelgroep komt ook al snel de vraag in welke talen wil je de app aanbieden. In Nederland spreekt het grootste deel van de bevolking Nederlands, maar niet iedereen. Als je de app dan ook buiten Nederland beschikbaar maakt wordt je app daar niet gebruikt als je alleen Nederlands aanbiedt. Je app alleen in het Engels beschikbaar maken helpt dan maar ten dele want als jij je app wilt uitzetten in Duitsland of Frankrijk dan is het belangrijk om ook de talen uit deze landen toe te voegen aan een app. Het gebruik van je app is dan vriendelijker en fijner voor deze doelgroepen. Daar komt bij dat in een heel aantal landen meerdere talen gesproken worden, denk maar aan België.

Ondersteun meerdere talen bij app ontwikkeling

Eenduidig taalgebruik

U kent ze wel, de apps die voor dezelfde functie steeds een net wat andere term gebruiken. Irritant, maar ook verwarrend en niet erg gebruikersvriendelijk. Bij de ontwikkeling van de app is het verstandig de benamingen vooraf te definiëren en daarna eenduidig te gebruiken, zowel in de app zelf als in de communicatie er omheen.

 

Voorkom verwarring zoals:

  • Menu: verwijzingen naar het ‘hoofd menu’ of het ‘menu op de startpagina’;
  • Keuzelijst: ‘maak een keuze uit onderstaande lijst’ of ‘kies een optie’.

Hulp

Hoe vanzelfsprekend het gebruik van een app ook is, een goede uitleg over het gebruik van een app is van groot belang. Als je bijvoorbeeld naar game apps kijkt, dan zijn er op verschillende momenten duidelijk instructies over hoe het spel werkt. Denk je eens in, je speelt Candy Crush voor het eerst en je hebt nog geen idee wat je moet doen, zou je dan doorspelen? Waarschijnlijk niet en dat geldt voor bijna iedere app. Het hangt wel van de doelgroep af, jongeren zijn meer gewend aan het ‘zelf ontdekken’ dan een oudere doelgroep, maar iedereen verwacht een vorm van uitleg. Verwerk uitleg dus afhankelijk van je doelgroep in een eenvoudige pop-up, aparte pagina of meer intuïtief in de vormgeving.

“Tijdens de eerste testfase van het spel Digifeud merkten we dat gebruikers snel afhaakten, ze begrepen het spel niet. Toen we een simpele uitleg op het spelscherm toevoegden haakten gebruikers niet meer af en werd het spel razend populair.”

Dus...

Bedenk bij de app ontwikkeling steeds: hoe zou ik het vinden om een app te gebruiken die dit doet? Wat is mijn reactie hierop? Vraag dit ook goed na bij mensen die je kent en kritisch durven zijn. Schakel ook deskundigen in en vraag advies bij app ontwikkeling. Houd altijd het doel van de app én de eindgebruiker in gedachte. Deze moet uiteindelijk jouw app met plezier gebruiken.

Aprendi

Aprendi ~ denkt mee!

Aprendi geeft advies bij app ontwikkeling. We focussen daarbij op een gebruiksvriendelijke app, denken met je mee en houden goed in de gaten wat kan, mag en werkt!

Portfolio

Advies

Een goede app begint met een goed advies. Wij geven advies bij app ontwikkeling. Kijk hoe wij je kunnen helpen!

Advies

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Aprendi denkt mee!

Meer weten?