Je hebt een idee en wilt een app laten maken, maar wat kost een app? Bijna dagelijks ontvangen we vragen over het laten maken van apps en de kosten daarvan. Iedereen heeft een goed idee en hoopt daarmee geld te kunnen verdienen. De gedachte van veel mensen is dat een app, net als een website snel en goedkoop te maken is. Soms is dat zo, maar vaak ook niet. Opvallend vaak worden echter alleen de kosten bekeken en wordt niet nagegaan wat een app kan opleveren. In deze blog gaan we in op de kosten van een app, maar ook wat levert een app op.

Kosten voor ontwikkelen van een app

Aan het ontwikkelen van een app zijn kosten verbonden. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van het doel van de app. Als dat doel goed bepaald is, volgen de functionaliteiten en de eisen aan het platform. De kosten hangen sterk af deze functionaliteiten en de eisen die je stelt aan onder meer het platform waar je app op moet draaien.

Doel van de app?

Als eerste bepaal je het doel van de app. Je hebt een goed idee, binnen jouw organisatie kan een proces vereenvoudigd worden, of…. Kortom er zijn een groot aantal redenen waarom je een app zou willen.  De eerste stap in dit traject is om na te gaan wat je extract wil bereiken met de app; wat levert een app op? Liefst formuleer je dat zo specifiek mogelijk, zodat je achteraf kan nagaan of dit doel ook bereikt is. Het doel bepaalt namelijk hoe jouw app er uit gaat zien en wie hem zullen gaan gebruiken.

Als je bijvoorbeeld het idee hebt om geld te verdienen met je app, dan heb je een ander doel dan wanneer je een app als service voor bestaande klanten wilt gebruiken. Door jouw idee als een ui af te pellen met verschillende vragen, kun je veel beter bepalen wat voor soort app je wilt laten maken.

Idee afpellen als een ui

Soort app?

De volgende stap is om vanuit je doel te bepalen wat voor soort app je wilt. Het soort app bepaalt welke functies belangrijk zijn binnen de app. Denk aan:

Doelgroep van je app: wie moet jouw app gaan gebruiken? Je kunt een app laten maken voor bijvoorbeeld kinderen, speciaalzaken, middelbare scholieren, patiënten, medewerkers, leden van een verenigingen, etc.

Het gebruiksdoel van je app: waar gaan mensen jouw app voor gebruiken? Is dat:

  • om iets te leren (bijvoorbeeld Tafeltrainers, Duolingo, Digifeud),
  • voor sociale interactie (denk aan Facebook, Instagram, Whatsapp en Twitter),
  • voor praktische communicatie (denk aan verenigingsapps),
  • voor marketing (bijvoorbeeld merkenapps of apps voor een marketingcampagne),
  • voor serviceverlening (apps die het gebruik van producten ondersteunen),
  • voor het bijhouden van sport en gezondheid (bijvoorbeeld de sportapps of apps voor verstandige voeding),
  • voor informatie (zoals apps van nieuwsmedia) of
  • voor vermaak (bijvoorbeeld Farmville of Wordfeud)?

De complexiteit: wil je een simpele of hele complexe app laten maken? In de regel geldt dat hoe meer functies moeten samenwerken, hoe complexer de app. Eenvoudige apps die opgebouwd worden uit standaard modules kun je al voor een beperkt budget laten maken, maar complexe apps vragen vaak maatwerk waardoor de kosten veel hoger zullen zijn.

De vormgeving: wil je een mooie vormgeving met een indrukwekkende gebruikers ervaring op alle schermen en een compleet eigen ontwerp of is een eenvoudiger vormgeving met je eigen huisstijl voldoende? Hoe hoger de eisen aan de vormgeving hoe duurder de app.

Wat kost een app? welke functies zijn nodig?

Welke functionaliteiten?

Als je weet wat voor soort app je wilt laten maken dan is het vervolgens van belang om na te gaan welke functionaliteiten je app nodig heeft? Hierbij kun je denken aan het tonen van realtime informatie die vanaf een databron wordt opgehaald, gebruik van de camera voor beeldherkenning of navigatie met behulp van de ingebouwde GPS. Je kunt ook denken aan push berichten om gebruikers betrokken te houden bij inhoud in je app en aan login functies om de inhoud van app af te schermen of extra informatie van je gebruikers te verzamelen. Vergeet vooral de veiligheidsmaatregelen niet en uiteraard welke statistieken je bij wil houden.

 

Hoe meer functionaliteiten jouw app bevat hoe complexer deze wordt. En hoe complexer jouw app, hoe meer tijd en geld nodig is voor de ontwikkeling én het onderhoud van de app. Heb je weinig eisen, dan kun je proberen om zelf een app te maken met online tools zoals AppsvoorJou.nl. Wil je een app met veel functionaliteiten of veel integraties, dan is het erg raadzaam om jouw app te laten maken door een app-ontwikkelaar. De kosten zijn dan veel hoger dan die voor eenvoudige app.

Wat kost een app? bepaal functionaliteiten

Mobiele besturingssystemen?

Mede bepalend voor de kosten is de keuze voor het platform (mobiele besturingssysteem zoals Android, iOS en Windows) waar je app op moet werken. Dit hangt af van wat jouw doelgroep vooral gebruikt. Richt jouw app zich bijvoorbeeld op kinderen van hoger opgeleide ouders dan zal de doelgroep overwegend Apple apparatuur gebruiken. Vaak echter zien we combinaties van iOS en Android als basis voor het ontwikkelen van een app, maar met de opkomst van Windows 10 zien we steeds vaker dat apps ook voor dit platform ontwikkeld wordt.

 

Een app kan op drie verschillende manieren worden gebouwd:

Native: Native geschreven app is een app die voor het platform wordt geschreven. Voor ieder platform wordt dus een eigen app gemaakt. De app wordt via de store van het platform op het toestel geïnstalleerd. De app kan gebruik maken van alle op het toestel aanwezige functies, zoals GPS, connectie met andere apps, contactpersonenlijst benaderen etc..

Webapplicatie: webapplicaties worden gebruikt in de browser van het toestel. Dit zijn eigenlijk HTML5 websites die zijn afgestemd op het specifieke doel van de app, maar kunnen nauwelijks gebruik maken van de mogelijkheden van het toestel, zoals de camera en GPS.

Hybride: Een hybride app lijkt voor de gebruiker op een native app en wordt ook gewoon via een store geïnstalleerd. De app wordt als webapp ontwikkeld, maar gebruikt daarbij een native schil waarin hij werkt. Deze vorm kan wel gebruik maken van alle functies van het toestel, zoals GPS, connectie met andere apps, contactpersonenlijst benaderen etc..

 

Afhankelijk van het doel, het gebruik van bepaalde functies van het mobiele apparaat en het gewenste veiligheidsniveau kies je voor een van de drie opties.

Bepaal je budget

In dit artikel hebben we de belangrijkste vereisten voor het ontwikkelen van een app beschreven. Je zou hiermee een eerste inschatting kunnen maken van het benodigde budget. Dit kun je het beste samen met een ervaren app ontwikkelaar zoals Aprendi doen. Die kan je helpen om op basis van jouw idee het doel, de doelgroep, de functionaliteiten en andere belangrijke factoren precies bepalen wat de kosten van jouw app worden. Niet alleen de kosten voor de ontwikkeling, maar ook voor het onderhoud én de eventuele marketing van de app. Aprendi bekijkt naast de kosten ook altijd met u wat levert een app op. Speciaal voor de kosten-baten analyse en om precies te weten wat je laat ontwikkelen biedt Aprendi het ‘App concept in 1 dag’  aan.

Aprendi

Apps en websites

Wij richten ons op de concept en app ontwikkeling voor klantbehoud, maar ontwikkelen ook websites om klanten te werven en informeren.

Advies

Ons werk

Bekijk ons portfolio voor een greep uit ons werk.

Portfolio

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Aprendi denkt mee!

Meer weten?